SVK:n kannanotto ministeriön valmistelemaa lakiuudistukseen

Pilkintä ja onginta palstoille sopimaton keskustelu tänne.

Valvojat: Harri, Jarski, Olli

Eikkam
Viestit: 81
Liittynyt: Ma Tammi 05, 2009 2:59 pm
Paikkakunta: Kouvola

SVK:n kannanotto ministeriön valmistelemaa lakiuudistukseen

Viesti Kirjoittaja Eikkam »

”Esityksen suurin heikkous on verkkokalastuksen säätelyssä. SVK:n esittämä vaatimus vapaa-ajankalastajalle sallitusta enimmäisverkkomäärästä - enintään neljä verkkoa - sai laajaa kannatusta kalastusalan toimijoiden ja kalastuksen harrastajien keskuudessa. Maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaan lakiuudistukseen on kuitenkin enimmäismääräksi kahdeksan verkkoa. Niin suurten verkkomäärien käytön salliminen ei edistä kalakantojen kestävää käyttöä. Sen sijaan se edesauttaa harmaan kalatalouden mahdollisuuksia, kun siihen liitetään vielä lakiin kirjattu vapaa-ajankalastajan mahdollisuus myydä kalasaalistaan. SVK:n mielestä vapaa-ajankalastajalla ei tule olla oikeutta myydä pyytämäänsä kalaa”.

Yllä oleva kannanotto maa-ja metsätalousministeriön valmistelemaan lakiuudistukseen on varsin kummaksuttava. Esitys antaa sen kuvan, että SVK haluaa vähentää harrastuskalastusta, esittämällä turhan pienien verkkomäärien sallimista. Maa-ja metsätalousministeriön esittämä kahdeksan verkon määrä ei ole missään nimessä liian suuri -sanoisin sen olevan aivan oikean määrän.
Svk:n esittämä väite, että kahdeksan verkon salliminen ”ei edistäisi kalakantojen kestävää käyttöä” on aivan posketon väite. Minun käsitys on juuri päinvastainen, että runsas kalastalinen edistää kalakantojen lisääntymistä ja laatua. Ensinnäkin verkkokalastus on erittäin vähäistä harrastuskalastajien keskuudessa. Onko se sitten liian suuri töistä tai jonkun tasoista uusavuttomuutta, mutta vähäinen on verkkomerkkien määrä kesäasuntojärvellämme. Järven rannoilla on n. 300 kesähuvilaa ja n. 50 paikallista asuntoa. Verkkomerkkejä järvellä ei parhainpaankaan loma-aikaan ollut näkyvissä kuin muutama minun merkkien seuraksi. Järvessä on hyvä muikkukanta ja muutakin syötävää kalaa on melko runsaasti.
SVK esittää myös, että kahdeksan verkon salliminen lisäisi harmaan talouden mahdollisuuksia. Eiköhän tuokin ajatus ole pahasti yliammuttu. Samoin kielteinen kannanotto mahdollisen ylimääräisen saaliin myynnistä. Totta helvetissä harrastekalastajallakin tulee olla oikeus myydä ylimääräiset kalat, joita silloin tällöin sattuu saamaan. Itse olen käyttänyt mallia; soitto naapurille -tule hakemaan muikkuja ja jos naapuriheittää vitosen tai reikäleivän (emäntä hyvän leivän paistaja),niin asia tulee kuitattua.
Toivoisin SVK:ta parempaa todellisuuden tajua, missä mennään.
eikkaM
peksu
Viestit: 930
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 5:25 pm
Paikkakunta: Pirkkala

Re: SVK:n kannanotto ministeriön valmistelemaa lakiuudistuks

Viesti Kirjoittaja peksu »

:arrow: Kyllä sitä aktiivivälineinkin myyntiin kalaa lähtee ja suuriakin määriä.Kukaan ei esim haukea saa 8 verkolla 100 kg(hyvä että edes vuodessa) kun taas uistelemalla tuolla annoksella ei edes säkylässä" parhaimmillaan" pääse palkinoillekkaan( päivässä).Mitään muuta ei tuollaisilla saaliilla voi tehdä kuin myydä ja pyytäjän kontolle jää maksaako hän niistä veroa vai ei, kukaan ei valvo.

Muikkukanta hyötyy jos sitä verotetaan reilulla kädellä kun sitä on ja jos sitä ei verkolla saa ottaa niin millä sitten ,vai pitäisikö kaikki muikut syöttää linnuille ja lohikaloille.Kanta vaihtelee vuosittain,pyydettiin sitä tai ei.Naapurinukon kanssa on hyvä kaydä vaihtamassa muikkupussi kananmuniin,tai itse en ainakaan näe tuossa mitään väärää ja vaihtaa samalla kylän kuulumisia.

Verkollahan kuulemma tyhjätään järvet kuhista vallan.Viimekesänä uistelijat kertoili että joka ilta tuli kuhaa minkä kerkisi ylös riuhtomaan.Laskin itsekkin kaydessäni ruokakalat uistellen riuhtomassa että 32 venettä arki-iltana.Itse sain 2 vavalla tuonailtana 10 kuhaa/2h joista mukaan otin 3 sopivaa.jos kaikki nuo veneet veti keskimäärin sen 10 kuhaa/ilta ja kalastus jatkui 3kk niin kukavaan voi laskea paljonko kuhia läksi ravintoketjusta pois.32X90X10=28800 kpl/a700g/kpl=20 160kg
80% kokojärvialtaan vuotuisesta kuhasaaliista, yhdeltäselältä.
Tottakai luku on väärin ja joka ilta ei syö eikä ole veneitäkään yms mutta pitäisiköhän joskus aktiivikalastajienkin miettivän omia vaikutuksiaan kalakantoihin ennen kun syyttää muitten toimia vesillä.Verkkopyynti voi olla kestävää jos silmäkoot ja ajalliset rajoitukset ovat kohdillaan enkä usko että kukaan täysijärkinen verkkomieskään vastustaa esim kutupaikan ajallista rauhoitusta tai noh täällä kotivesilläni sitä vastustaa niin jiginnakkelijat kuin rysänpitäjäkin(tai siin muutama yksittäinen henkilö joka ei ymmärrä omaa parastaan muista puhumattakkaan).Verkko pyynti myöskin vähenee kokoajat vauhdilla,edes mökkiläiset ei tunnu kiinostuvan pyynistä muutamaa lukuunottamatta ja taitaa olla niin verkkokalastaja on kohta uhanalaisempi kuin se norppa siä saimaalla.Kohta jollei jo nyt on vesiä joista ei verkoteta lainkaan ,sittenhän se selviää ovatko ne todellisiä kalaparatiiseja vai ei.

Samaten alamitta asiat.Meillä on kuhalla 40 cm alamitta.Kovaan ääneen SVKn edustaja vaati että silmäkokoja on suurennettava varkoissa kun käyttö ja hoitosuunnitelmaa luotiin alueelle jotta kuhat pelastuu.Alamitan nostoa hän sen sijaan vastusti?Kukaan ei tuntunut tajuava että mitä suurempiin silmiin mennään sitä suurempi on vaara emokuhien niihin jäädä niin että sitä ei siitä elävänä irroittele pirukaan.50-55 on ok niin kuhille kuin kalastajillekkin.Mitä vahvempiin lankoihin menee sitä vähemmän on pikkusia kaloja räteissä tai ainakin niin se tuntuisi itselläni menevän.Olisikohan tässä jotain ratkaisua?samalla kun verkoilla pyytää ns arvokalaa poistuu muitakin lajeja kuten lahnaa ja sulkkuja joita ei aktiivi pyynissä juuri tule lainkaan.Mitä tapahtuu jos tämäkin pieni poistuma ns roskakaloilta poistuu tai vähenee.

Käsittääkseni vesille mahtuu niin verkot kuin uistelijatkin ja kaikille piisaa kalaa ja tilaa jos säännöt ovat perustellut selkeät ja tasapuoliset kaikille.Toivottavasti kalastus laki tuo jotain hyvääkin ja käsittääkseni kalanmyyntiä harjoittavat voivat rekisteröityä ammattikalastajiksi ja jatkaa pyyntiään normaalisti.Ise ainakin aioin.
Eilen oli ainakin vielä kuhia jäljellä uistelusta/verkoista /jigeistä/ilmastonmuutoksesta huolimatta ja kaksi laskin sinne takaisinkin.Yhen alamittaisen ja yhen liian suuren omaan tarkoitukseeni.Toivottavasti tekee paljon pikku kuhia ja syö pirusti sulkkuja ja kiusaa jigimiehiä vielä monta vuotta.
peksu
jarmoh.
Viestit: 173
Liittynyt: Pe Tammi 19, 2007 7:00 pm
Paikkakunta: lempäälä

Re: SVK:n kannanotto ministeriön valmistelemaa lakiuudistuks

Viesti Kirjoittaja jarmoh. »

Peksun kanssa osittain samoilla linjoilla.

Kyllähän vesille mahtuu kaikki halukkaat kalaan. Verkot vaan merkitään saman värisillä lipuilla, niin uistelijat tietää mistä ne kiertää ja samalla uistelijat kunnioittaa verkkomiehiä.

Tämä Peksu, kun ei ole koskaan ollut matematiikan open lempilapsi, ei kannata yleistää, että kaikki haukimiehet uistelee joka kerta 100kg päiväsaaliita ja 32 kuhan uistelijaa on kaikki tosissaan uistelemassa. Mukaan mahtuu aina monen laista päivän paistattajaa, jos joukossa toki on joku tosi kalamieskin, mistä nämä huippumiesten huippupäivien kalan saaliit otit laskutoimituksiisi :oops:

Tosi asia on, että joka päivä ja joka järvestä ei tuollaisia määriä joka ukko saa. Hyvä on, kun saavat välillä itselleen ruokakalat. Osalle kalaa tulee joskus naapurillekin asti, mikä myös on ok. Tiedän, että hurjimmissa huhuissa uistelukisojen voittajat ovat joskus saaneet tälläisiä haukisäkkejä. Normaalisti heilläkin saalis on vain pieni osa tästä. Kaikki eivät ole mestareita, eivätkä mestaritkaan tuo joka päivä rantaan kalojaan. Uistelussa C&R on hyvin yleistä. Hyvin moni mökkiuistelija vetää perässään sellaisia välineitä, että ne ovat hyvin kalaystävällisiä. (Kaloille turvallisia). Vaikka monta tuntia vetää, simaan sidottuna NGK:n sytytystulpat hyvillä lämpöarvoilla ja hyvillä koukuilla, vaan eivät aina turvaa kala-ateriaa :twisted:

Jos verkkomiehellä on kahdeksan verkkoa 24/7 vedessä voisi samoin laskea, että isonkin järven kuhakanta olisi jo tällä määrää uhattuna, jos joka päivä tulisi aina se huippusaalis. 365 päivää x 8 verkkoa x huippusaalis, vaikka 10 kg kuhaa/ verkko ei ole pysyvästi mahdollinen. Hienoa kuitenkin, että joskus on - jos ei joka verkossa, niin toivottavasti joka toisessa. Todella harvalla kuitenkaan on muuta, kuin se yksi verkkopari mökkilaiturin päässä. Pari kesäkuukautta saa vesillä ajella, niin ei välttämättä näe ainoatakaan verkon lippua.

Haukimiehet saavat aktiivivälinein haukea heti kudun jälkeen, tai myöhään syksyllä. Suurin osa niistäkin C & R.
Kuhan hyvä uistelukausi kestää lämpimän veden aikaan reilun kuukauden, milloin liki kaikki saa, lukuun ottamatta NGK:n voimaan luottavat. Toki tosi tekijä keksii tässäkin pari -kolmekin kuukautta lisää kalastaa kuhaa esim jigillä, kun eivät ole pinnassa. Suomen oloissa kuitenkin tulee vuoden ajat vastaan. Kuha ei vain aina ole niin aktiivinen, että ottaa tarjotun syötin syödäkseen. Talvella voi jonkun kuhan saada pilkillä, mikäli pelkästään tähän asiaan paneutuu.

Tosiasia on. Niin verkolla, kuin aktiivivälinein ei joka päivä ole huippupäivä. Minulle ainakin on kerran sattunut tyhjä päivä :mrgreen:

Tilaa on kaikille. Kunnioitetaan toisiamme. Kaloja pitää pyytääkin, jos niitä kerran vedessä riittää. Rauhoitusalueet kunniaan ja kaiken lainen sikailu ja kalan turha tappaminen pois. Otetaan se, mitä itse syödään. Jos joku naapurille joskus kalan antaa, sekin on ok. Joilla on verkkoja enemmänkin ovat toivottavasti kai Alvillisia yrittäjiä ja tuovat jonkun veroeuronsa Suomeen.
Verkkokalastus on kuitenkin yksi tehokkaimmista tavoista pitää roskakalat, (sulkavat ja pikkulahnat) kurissa. Monimuotoinen kalastus pitää järvien kalakannat kunnossa.
Jarmo Heinonen
peksu
Viestit: 930
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 5:25 pm
Paikkakunta: Pirkkala

Re: SVK:n kannanotto ministeriön valmistelemaa lakiuudistuks

Viesti Kirjoittaja peksu »

:arrow: Tein Jarmo juuri niin kuin verkkokalastuksen vastustajatkin eli kärjistin.Tuskin kaikki verkkokalastajat saimaaltakaan on norppaa verkollasaaneet vaikka eräs luontokuvaaja niin tuntuu väittävänkin,kyseessä on aina poikkeus ja valitettava tragedia niin hylkeelle kuin kalastajallekkin.
Yritin sanoa että ei sillä ole mitään merkitystä millä kalastetaan kalojen kannalta.Kaikilla välineillä saa pahaakin aikaan jos ne on väärässä paikassa väärään aikaan.Pilkittiinhän Mäyhäkin suht tyhjäksi kun ukkoja tarpeeksi jäälle saatiin.
Koskaan ei verkkokalastusta kritisoivissa jutuissa ole otettu huomioon seikkaa että verkko valikoi saaliinsa.Aina ei valikointi ole mahdollista loppuunasti ja tastä seuraa sulkkuja ja lahnoja paljon.Keskiarvoa en ole laskenut mutta voi pyöreästi sanoa että 3 lituskaista/verkko/vrk.Välillä tulee enemmänkin,vuodessa hirveä keko kaloja joihin aktiivi petokala pyytäjä ei koskaan törmää.Mitä tapahtuu jos tämä sulkkujen harvennuspyynti loppuu??
Ei ole yhtään sen moraalisesti oikeampaa vetää jigillä juurikuteneita kuhia kuin uittaa isorysää samassa matalikossa(tätä ei SVK tajua).
Ei ole moraalisesti yhtään sen oikeampaa pamputtaa emokuhia juuriennen kutua ja elvistellä raadot kourassa SVK jäsenlehden sivuilla(viimekeväänä) ja vielä kuitata siittä palkinto kuin pidellä kutupatilla 10 verkkoakaan.SVKn linja on asiassa kaksinaismoralismia.

Kalastaja lehdestä poimittuna"(suurinosa taimenista pyydetään verkoilla ennen kuin ne saavuttavat sukukypsyyden)".Kuinkahan on,mihin tilastoon tai tutkimukseen tällä viitataan?Mantra toistuu jatkuvasti numerosta toiseen.Kaloja on merkattu vuosia missä on palautus tilastot jotka pitäisi toimia todisteena.Lähteet puutuu,miksi?!!
Itse kalastelen vesillä johon joka vuosi istutetaan eriikäisiä taimenia noin500-2000kpl joka vuosi.Viimekaudella pyyntöihini ui 2 taimenta ja pilkillä sain yhden ,kalassa olin miltei 300 päivää eri välineillä.Ei tullut taimenia eikä niitä ole koskaan montaa tullut.Jos Esim Saimaaseen istutetaan kymmeniatuhansia taimenia niin mihin ne kalat menee jos ne kaikki verkoilla nypitään pois kun ei niitä kalatiskeissäkään/tukuissa näy?Samanlaisia istutusmääriä on muuallakin järvillä joten olisihan niitä pakko johoonkin ilmaantua myyntiin jos ne kaikki verkoilla viedään.

Eräs Velkualainen kalastaja puheli joskus vuosia sitten kun pilkkireissullani poikkesin jutteleen että ennen merestä tuli taimenia parhaimmillaan satoja kiloja viikossa(isojakin) ,nykyisin aniharvoin edes yksi vaikka kalaa istutetaan entiseen tapaan ja verkkokalastus on ulkosaaristossa hylkeiden takia käytännössä loppunut vallan ja moni kalastaja on pistänyt haalarit pysyvästi narikkaan.
Hän epäili että vika on meressä ja istukkaissa.Meri ei ole entisensä kuten kaikki on siikaongenkoukusta sitä paskaa repiessä huomannut , istukkaitten "luonnollista" katoamista onkin jo vaikeampi todeta kun kilkit lokit hylkeet yms hoitavat kuolleet pois.
Jotenkin tuntuu että tietyt päättävät tahot ovat todella hyvää pataa kalankasvettajien kanssa.Tai sitten en vaan ammattikoulupohjalta tajua keinotekoisuuden uljautta.

Totuus on että kalastajien keskinäinen syyttely on täysin turhaa hommaa 100 000 järvenmaassa.Ihmettelen että miksi kalastajat ja heidän etujärjestönsä ei puutu kovalla kädellä vedenpinnan säätelyyn ruoppauksiin,turvetuotantohaittoihin,kirjolohien muodostamaan biologiseen riskiin ja koskien pilaamisiin sähkötuotannolla.Jos näistä päästäisiin eroon voitaisiin itutukset lopettaa ja ruveta etsimään ulkomailta markkinoita "kalavuorelle".Näin ei kuitenkaan tule koskaan tapahtumaan.
Hävisimme sotamme kansakuntana aikanaan ja kalavetemme kantavat tuota taakkaa ikuisesti((sotakorvaukset)).

Lopuksi jotain hyvääkin.Pirkkalankastusalue on hakenut rauhoituspäätöstä ELY keskukselta kuhan lisaantymisen turvaamiseksi Lempäälään(Hahkalaan).Vanharauhoitus alue laajenee ja aika pitenee.Tästä hyötyvät kaikki kalastajat tuntuvasti(aktiiviset/pasiiviset) ja varmasti voidaan kaikki tulevaisuudessa nauttia todella hyvistä kuhasaaliista hyvillä mielin pirkanmaan parhailla kuhavesillä.
Rauhoitus läntti on nyt juuri hyvällä paikalla oikeaan aikaan.Kerrassaan hyvä päätös usein parjaamaltani hallintoelimeltä.Toivottavasti kukaan idiootti ei valita.
peksu
Vastaa Viestiin